Met Valentijn naar India
Transgender zijn lijkt in België en Nederland nog maar een redelijk recent begrip, maar in India bestaat er al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rondom het derde geslacht. Transgender model Valentijn De Hingh trekt in deze documentaire met een filmcrew naar India om contact te leggen met deze bijzondere gemeenschap. Valentijn leert echter snel dat de zogenaamde’ hijras’ of ‘kinnar’ in het moderne India vaak slachtoffer worden van geweld en misbruik, en dat ze bij gebrek aan sociale perspectieven al te vaak in de gevaarlijke prostitutie belanden.
Valentijn ondervindt haar hele leven al problemen met zich in te passen in het klassieke westerse genderdenken. Dat doet haar gefascineerd raken door de Hindoestaanse cultuur en door de situatie van de zogenaamde hijras. In India worden transgenders immers erkend als een derde geslacht en maken zij deel uit van een oeroude gemeenschap die binnen de samenleving verbonden is aan rituele praktijken. Hoewel zij hun religieuze rol al eeuwenlang uitvoeren, komen vele transgenders in de moderne Indische samenleving in de illegale prostitutie terecht. Dit holt hun sociale status uit waardoor ze slachtoffer worden van slachtoffer van misbruik en agressie.
In deze documentaire reist Valentijn naar Mumbai, Delhi en Allahabad en zoekt zij transgenders op in alle lagen van de samenleving. Zo treedt ze in het zog van de hogepriesteres en mediapersoonlijheid Laxmi Tripathy Narayan, bezoekt ze de plekken waar transgenders in grootsteden aan prostitutie doen en wordt ze mee opgezogen in de festiviteiten van de Delhi Queer Pride Parade. Met deze documentaire willen we de westerse kijker inlichten over de sociale problematiek van de hijras in India. Na vele jaren van misbruik willen de Indische transgenders een einde zien aan de talloze vernederingen waaraan zij nog steeds worden onderworpen. Valentijn zal haar persoonlijke ervaringen als westerse transgender dan ook kunnen koppelen aan de moeilijke erkenningsstrijd van de naar schatting 2 miljoen hijras en transgenders in het moderne India.
De documentaire werd uitgezonden op Vlaamse publieke zender CANVAS (30 en 31 maart 2019) en op Nederlandse zender NPO3 (27 juli).
Het maken van de documentaire werd gefinancierd door VRT, VPRO en het FONDS PASCAL DECROOS.